Lajos Mari

Lajos Mari

„1943. szeptember 12-én születtem Budapesten. 1961-ben érettségiztem a budapesti Veres Pálné Leánygimnáziumban. 1961–1966-ig az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar–olasz szakos hallgatója voltam, ahol középiskolai tanári diplomát szereztem. 1966-ban született olasz férjemmel, Salvarani Guglielmóval közös lányunk, Zsófia. Férjem 1968-ban bekövetkezett haláláig óraadó tanárként általános iskolában magyar nyelvet és irodalmat tanítottam, majd a külkereskedelemben dolgoztam – elsősorban olasz cégek magyarországi képviseletét láttam el. Közben meghívott előadóként az ELTE Bölcsészettudományi Karának Olasz Tanszékén tanítottam (színháztörténet, reneszánsz lektúrák).
1973–1983-ig a Pannónia Filmstúdió szinkrondramaturgja voltam, körülbelül 300 külföldi film magyar szövegét készítettem el. Egyidejűleg műfordítóként dolgoztam az Európa, a Gondolat és a Móra Könyvkiadóknak, illetve a Nagyvilág című irodalmi folyóiratnak, valamint a Színháztörténeti Intézetnek.
1979-ben ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttem Rómában.
1982-ben férjemmel, Hemző Károly fotográfussal kezdtük el készíteni 99/33-as (előbb a Corvina, majd az Aquila, jelenleg a Central Könyvek gondozásában megjelenő), 35 címből álló szakácskönyvsorozatunkat, amelyek folyamatosan újabb és újabb kötetekkel bővülnek. 1999-ben egy új, 66-os sorozat is indult, amelyben képeken keresztül, lépésről lépésre mutatjuk be az ételek elkészítésének menetét, ez idáig 5 kötetben. Könyveink mintegy 4 millió példányban, 8 idegen nyelven is megjelentek.
1983 óta vagyok szabadúszó, 1997-től pedig a Magyar Újságírók Szövetségének tagja.
1990-ben férjemmel, Hemző Károllyal Gust-Art Stúdió néven közös vállalkozást hoztunk létre – fő tevékenységünk a gasztronómia. Ezt követően dolgoztunk külföldi könyvkiadóknak is.
1993-tól különböző magazinok, folyóiratok konyharovatát jegyeztük (Lakáskultúra, Kiskegyed Konyhája, Horizon, Ízeink/Magyar Hírlap, RTV Ízletes, Konyhaművészet). A Nők Lapjának jelenleg is munkatársai vagyunk.
1999-től a könyveinket lányom, Salvarani Zsófia tervezi-tördeli, az ételfotózásban 2008-tól vejünk, Lakatos Lajos is aktívan részt vesz.
2009-ben Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kaptam.
De ami még ennél is nagyobb örömet jelent, hogy 2006-ban megszületett családunk szeme fénye és ételeink főkóstolója, Leonóra unokánk.”

 

Szűrő
20%

99 sós finomság

Hemző Károly Lajos Mari

„Só nélkül nincsen ízletes étel. Ez az egyik legfőbb „katalizátor”, amely karmesterként kihozza, helyre teszi, kiegyensúlyozza a táplálékainkban rejlő élvezetes ízeket. Még az édességekbe is kell egy-két csipet só, sőt a brazilok a frissen őrölt kávé tetejére is szórnak belőle, hogy kiteljesedjen az aromája: különösnek tetszhet, de a keserű és a sós íz együttese édeskés összhatásként jelen...


3500 Ft
2800 Ft Kosárba
20%

199 mesés olasz étel

Lajos Mari

Lajos Mari mindig is különös vonzalmat érzett az olasz konyha iránt. Ebben a könyvben 35 év gasztronómiai gyűjtőmunkájának terméséből válogat. A receptek között megtalálhatók az olasz konyha klasszikusai, csakúgy, mint az egyes régiók specialitásai. A válogatásban személyes élményei, érzelmei és tapasztalatai vezették, illetve az a szempont, hogy a hozzávalók elérhetők legyenek a magyar árukíná...


5300 Ft
4240 Ft Kosárba
20%

66 torta

Lajos Mari

Ebben a könyvben, remélem, ki-ki megtalálja a kedvére valót, van itt mindenféle torta: egyszerű-házias, híres-nevezetes és persze megannyi rafinált, ünnepi gyönyörűség. A receptek első pillantásra talán komplikáltnak, hosszúnak tűnhetnek - de ez csak a látszat. Mivel a tortasütés nem tartozik mindennapos teendőink közé, úgy gondoltam, jobb, ha egy kicsit "tanító nénisen-szájbarágósan" mondom:...

3900 Ft
3120 Ft Készletfigyelés
20%

99 mákos-diós édesség

33 színes ételfotóval

Lajos Mari

Élénken él emlékezetemben egy valahai fiatalember töredelmes vallomása, mely szerint számára az a legnagyobb karácsonyi ajándék, ha egy nagy tepsinyi „egyszemélyes” mákos bejglit kap. Hogy az milyen? Olyan, mint az „igazi”, csak sokkal kisebb, és marokra fogva, apró harapásokkal lehet bekebelezni. A fiatalember azóta már ifjú nagypapa, aki boldogan tüsténkedik a konyhában, elsősorban ...


3500 Ft
2800 Ft Kosárba
20%

66 ÚJ ÜNNEPI ÉTEL

Lajos Mari Hemző Károly

Az adventtől vízkeresztig tartó időszak csúcspontja a karácsony, de mindvégig fontos, hogy mi kerül az asztalra. Ebben a könyvben karácsonyra és szilveszter-újév napjára szánt tradicionális és újszerű, magyaros és nemzetközi ételeket gyűjtöttünk össze. Ilyenkor talán a hagyományok kedvelői is szeretnének kirukkolni valami különlegességgel, újdonsággal, mégpedig a biztos siker tudatában. Ehhez szer...

3900 Ft
3120 Ft Kosárba
20%

99 új tésztaétel

Lajos Mari Hemző Károly

Bár sokféle finom és még finomabb tésztaételt készítenek szerte a világon, az vitathatatlan, hogy a ma ismert tészta italicum. Méltóságát az olaszok adták meg, amikor mindennapi, becses étkük rangjára emelték. A mai napig első fogásként fogyasztják a tésztát, amely az ünnepi menüből sem hiányozhat. Ahány régió, annyi specialitás – az olasz tésztafélék és a belőlük készített ételek sokasága egyenes...

2900 Ft
2320 Ft Kosárba
20%

99 ÚJ LEVES

Lajos Mari Hemző Károly

„ Több mint 20 éve jelent meg 99 Leves című könyvünk, amelynek folytatását már régóta tervezzük, ugyanis azóta több kötetre elegendő jobbnál jobb, vadonatúj leves főtt a fazekamban- ezek receptjét szerettem volna megosztani olvasóinkkal. Természetesen ebből a könyvből sem maradhattak ki az alapreceptek – némelyiket kissé „szájbarágósan“ mondom, de úgy vélem, nem fölöslegesen, hiszen aki tudja, tud...

2600 Ft
2080 Ft Kosárba
48%

99 házi sütemény

Lajos Mari Hemző Károly

Ezúttal olyan sütemények receptgyűjteményét tartja kezében az olvasó, amelyeket nem különleges ünnepélyes alkalmakra, „csak” a családnak, vasárnap délutánra süthetünk, és amelyeket nem lehet készen megvásárolni a cukrászdában vagy a péknél. A gyakran jelentéktelen küllemű, de annál finomabb, többségükben tepsis sütemények az egészségesebb táplálkozás elveihez igazodva sok gyümölccsel, olykor refor...

2900 Ft
1500 Ft Kosárba
20%

99 családi sütemény

Lajos Mari

A népszerű sorozat legújabb kötete, vadonatúj, kipróbált receptekkel! Több mint 12 éve, hogy először megjelent 99/33 Házi sütemény című könyvünk, amelynek szerkesztésével annak idején a szokásosnál is többet dolgoztam, mert nagyon nehéz volt eldönteni, hogy terjedelmi okokból melyik receptet hagyjam ki. Akkor arra gondoltam, hogy idővel majd elkészül a második kötet is, és abban lesz helyük. ...

2900 Ft
2320 Ft Kosárba
20%

99 csirke- és pulykaétel

Hemző Károly Lajos Mari

Előszó "Amikor bő húsz évvel ezelőtt megjelent ugyanebben a sorozatban a 99 Szárnyasétel, magam is azt hittem, hogy kimerítettem a témát. Aztán vagy tíz éve ráébredtem, hogy korántsem! így született meg a 99 Könnyű húsétel című könyvünk, amely fehér húsú szárnyasokról, azaz csirke- és pulykaételekről szólt. Most pedig, újabb tizen-év múltán, úgy gondoltam, itt az idő, hogy megigazítsuk, kissé átdo...

2900 Ft
2320 Ft Kosárba
48%

99 új nyalánkság

33 színes ételfotóval

Hemző Károly Lajos Mari

Ebben a kötetben az elmaradhatatlan, valódi krémes-habos új nyalánkságok mellett több helyet kaptak a kanálba kívánkozó gyümölcsédességek, kevesebbet viszont a jeges finomságok, hiszen fagylaltokat manapság nemigen érdemes házilag készíteni, egyéni ízesítésű, egyszerűen elkészíthető parfékat azonban igen. És ami a szívem csücske: végre itt sorakozn...

2900 Ft
1500 Ft Kosárba
20%

99 új egytálétel

33 szines ételfotóval

Lajos Mari Hemző Károly

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne, nevezhetnénk akár levesnek, tésztafélének, hús-, hal-, sajt- vagy tojásételnek is, holott egyik sem, hiszen mindegyikben jócskán szerepelnek "lazító elemek", azaz különféle zöldségek, gabonaszármazékok. Miután természetszerűen sok az "átfedés...

2900 Ft
2320 Ft Kosárba
20%

99 kímélő étel - 33 színes ételfotóval

Lajos Mari Hemző Károly

Ebben a könyvben olyan receptek szerepelnek, amelyeknek - egyebek között - fő erényük, hogy gyorsan-egyszerűen elkészíthetők. Az ételek energiaértéke adagonként/egységenként általában 400 kcal körül mozog, így, ha napi 1200-1500 kalóriahatáron belül kívánunk maradni, megtervezhetjük, hogy legalább egy főétkezés alkalmával milyen változatos finomságokkal kényeztessük, derítsük jó kedvre magunkat....

2600 Ft
2080 Ft Kosárba
20%

99 zöldségtál - 33 színes ételfotóval

Lajos Mari Hemző Károly

Amikor megjelenik a piacokon a sokféle zöldség, és a káprázatos látvány még a megrögzött nem főzőket is elveik feladására csábítja, gyakran elhangzik a kérdés: Gyönyör, de mit főzzek belőle? Segítek: aszerint, hogy mivel társítjuk és mennyit készítünk belőle, kitűnő hideg vagy meleg előételeket, salátaféléket, vendégváró ínyencfalatkákat, különleges köreteket vagy éppenséggel komoly főételeket alk...

2600 Ft
2080 Ft Kosárba
20%

99 vendégváró étel - 33 színes ételfotóval

Lajos Mari Hemző Károly

Mai életünk felgyorsult ritmusában igen kevés idő jut olyan fontos dolgokra is, mint a szűkebb-tágabb családi és baráti kör. Ha pedig néha mégis sikerül megszervezni egy-egy összejövetelt, tapasztalat és gyakorlat híján, mi tagadás, könnyen elveszünk a teendők sokaságának tengerében, és ez mindjárt kedvünket szegheti. Ebben a könyvben olyan ételek receptjét igyekeztem egy kosárba szedni, amelyek k...

2600 Ft
2080 Ft Kosárba
48%

99 palacsinta

33 színes ételfotóval

Lajos Mari Hemző Károly

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva - falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat...

2900 Ft
1500 Ft Kosárba
42%

99 krumplis étel

Lajos Mari Hemző Károly

Ki gondolná, hogy 115-fajta krumpli létezik a világon?! A háziasszonyok többsége beéri 2-3 fajtával, és ennyi elég is: a "lisztes" fajtából készülnek a zúzott-tört-püré ételek, a "nem szétfövő" fajtából az egyebek, a kiflikrumpliból pedig a saláták. Az én családom imádja a krumplit, valamilyen "előadásban" akár mindennap az asztalra tehetném, és tudom, hogy sokan vannak így vele. A levestől a...

2600 Ft
1500 Ft Kosárba
20%

99 magyaros étel - 33 színes ételfotóval

Lajos Mari Hemző Károly

Előszó Európa térképén, az Alpok és a Kárpátok ölelésében egy üde zöld folt - ez Magyarország -, amely a népvándorlások, a „karavánutak" és a „hadiutak" kereszteződésében fekszik, hídként feszülve a keleti és nyugati világ között. A honfoglaló magyarok jól gondolták, hogy itt kell a nyeregből leszállni, mert jó hely ez az életre, csak azt nem sejthették, hogy némelyik „tranzitutasnak" is annyira m...

2200 Ft
1760 Ft Kosárba
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem