Lajos Mari

Lajos Mari

„1943. szeptember 12-én születtem Budapesten. 1961-ben érettségiztem a budapesti Veres Pálné Leánygimnáziumban. 1961–1966-ig az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar–olasz szakos hallgatója voltam, ahol középiskolai tanári diplomát szereztem. 1966-ban született olasz férjemmel, Salvarani Guglielmóval közös lányunk, Zsófia. Férjem 1968-ban bekövetkezett haláláig óraadó tanárként általános iskolában magyar nyelvet és irodalmat tanítottam, majd a külkereskedelemben dolgoztam – elsősorban olasz cégek magyarországi képviseletét láttam el. Közben meghívott előadóként az ELTE Bölcsészettudományi Karának Olasz Tanszékén tanítottam (színháztörténet, reneszánsz lektúrák).
1973–1983-ig a Pannónia Filmstúdió szinkrondramaturgja voltam, körülbelül 300 külföldi film magyar szövegét készítettem el. Egyidejűleg műfordítóként dolgoztam az Európa, a Gondolat és a Móra Könyvkiadóknak, illetve a Nagyvilág című irodalmi folyóiratnak, valamint a Színháztörténeti Intézetnek.
1979-ben ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttem Rómában.
1982-ben férjemmel, Hemző Károly fotográfussal kezdtük el készíteni 99/33-as (előbb a Corvina, majd az Aquila, jelenleg a Central Könyvek gondozásában megjelenő), 35 címből álló szakácskönyvsorozatunkat, amelyek folyamatosan újabb és újabb kötetekkel bővülnek. 1999-ben egy új, 66-os sorozat is indult, amelyben képeken keresztül, lépésről lépésre mutatjuk be az ételek elkészítésének menetét, ez idáig 5 kötetben. Könyveink mintegy 4 millió példányban, 8 idegen nyelven is megjelentek.
1983 óta vagyok szabadúszó, 1997-től pedig a Magyar Újságírók Szövetségének tagja.
1990-ben férjemmel, Hemző Károllyal Gust-Art Stúdió néven közös vállalkozást hoztunk létre – fő tevékenységünk a gasztronómia. Ezt követően dolgoztunk külföldi könyvkiadóknak is.
1993-tól különböző magazinok, folyóiratok konyharovatát jegyeztük (Lakáskultúra, Kiskegyed Konyhája, Horizon, Ízeink/Magyar Hírlap, RTV Ízletes, Konyhaművészet). A Nők Lapjának jelenleg is munkatársai vagyunk.
1999-től a könyveinket lányom, Salvarani Zsófia tervezi-tördeli, az ételfotózásban 2008-tól vejünk, Lakatos Lajos is aktívan részt vesz.
2009-ben Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kaptam.
De ami még ennél is nagyobb örömet jelent, hogy 2006-ban megszületett családunk szeme fénye és ételeink főkóstolója, Leonóra unokánk.”

 

Szűrő
%

199 mesés olasz étel

Lajos Mari

Lajos Mari mindig is különös vonzalmat érzett az olasz konyha iránt. Ebben a könyvben 35 év gasztronómiai gyűjtőmunkájának terméséből válogat. A receptek között megtalálhatók az olasz konyha klasszikusai, csakúgy, mint az egyes régiók specialitásai. A válogatásban személyes élményei, érzelmei és tapasztalatai vezették, illetve az a szempont, hogy a hozzávalók elérhetők legyenek a magyar árukínálat...

Eredeti ár: 5300 Ft
Kiadói ár: 4240 Ft
Akciós ár: 500 Ft Kosárba

99 mákos-diós édesség

33 színes ételfotóval

Lajos Mari

Élénken él emlékezetemben egy valahai fiatalember töredelmes vallomása, mely szerint számára az a legnagyobb karácsonyi ajándék, ha egy nagy tepsinyi „egyszemélyes” mákos bejglit kap. Hogy az milyen? Olyan, mint az „igazi”, csak sokkal kisebb, és marokra fogva, apró harapásokkal lehet bekebelezni. A fiatalember azóta már ifjú nagypapa, aki boldogan tüsténkedik a konyhában, elsősorban kenyér- és sü...

Eredeti ár: 3500 Ft
Kiadói ár: 2800 Ft Készletfigyelés

99 családi sütemény

Lajos Mari

A népszerű sorozat legújabb kötete, vadonatúj, kipróbált receptekkel! Több mint 12 éve, hogy először megjelent 99/33 Házi sütemény című könyvünk, amelynek szerkesztésével annak idején a szokásosnál is többet dolgoztam, mert nagyon nehéz volt eldönteni, hogy terjedelmi okokból melyik receptet hagyjam ki. Akkor arra gondoltam, hogy idővel majd elkészül a második kötet is, és abban lesz helyük. ...

Eredeti ár: 2900 Ft
Kiadói ár: 2320 Ft Készletfigyelés

66 torta

Lajos Mari

Ebben a könyvben, remélem, ki-ki megtalálja a kedvére valót, van itt mindenféle torta: egyszerű-házias, híres-nevezetes és persze megannyi rafinált, ünnepi gyönyörűség. A receptek első pillantásra talán komplikáltnak, hosszúnak tűnhetnek - de ez csak a látszat. Mivel a tortasütés nem tartozik mindennapos teendőink közé, úgy gondoltam, jobb, ha egy kicsit "tanító nénisen-szájbarágósan" mondom:...

Eredeti ár: 3900 Ft
Kiadói ár: 3120 Ft
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem