Lars Kepler

2021-05-27

 

 

A skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, mégpedig egy házaspár: Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A pár egy partin ismerkedett meg, ahol azért mutatták be őket egymásnak, mert a keresztnevük majdnem egyforma. Az ismeretségből kapcsolat, abból pedig házasság lett.

Első közös alkotásuk egy gyerekkönyv lett volna, ám elmondásuk szerint rengeteget veszekedtek rajta, és nem tudták összeegyeztetni a stílusukat. E miatt, amikor a krimi felé fordult az érdeklődésük, kitalálták Lars Keplert, és az ő nevében már könnyebben alkottak új, közös stílust. A választott név egyrészt tisztelgés a skandináv krimi atyjának tartott Stieg Larsson előtt, másrészt Johannes Kepler német matematikusra és csillagászra utal, aki kora legnagyobb rejtélyeinek is a mélyére hatolt. Az álnév azért is hasznosnak bizonyult, mert ezt megelőzően már a szerzőpáros mindkét tagjának jelentek meg saját könyvei, amelyek nagyon különböztek az új irányvonaltól, és ők azt szerették volna, ha művüket önmagában ítélik meg. Amíg a svéd média fel nem fedte a kilétüket, a saját szüleik sem tudták, hogy ők a Kepler-krimik szerzői.

Véleményük szerint a skandináv krimik sikerének egyik titka, hogy az ittről és a mostról szólnak, és hogy számos olyan társadalmi problémát érintenek, amelyet mindenki lát, és ami sokakat foglalkoztat. Az írás számukra nem csak munka, hanem valamiféle terápia is, ami segít kezelni az emberi kegyetlenségtől való félelmet. Ugyanakkor természetesen jó szórakozás is, hiszen egy bűnügyi történet mindig remek ürüggyel szolgál arra, hogy a szerző szélsőséges és izgalmas helyzetekbe sodorhassa a karaktereit. Természetesen a könyv kezdetén uralkodó káosznak a regény végére mindig renddé kell változnia, ha már a való életben sajnos nem mindig történik így.

Joona Linna-sorozat

 

„Joona Linna bűnügyi felügyelő a hotelszobája ablakában áll Svegben, Stockholmtól négyszázötven kilométernyire északra. (…) Világosszürke inge kigombolva lóg a fekete öltönynadrág fölött, szőke haja szokás szerint kócos, és a pisztolya az ágyon hever a hónaljtokban. A különféle szakértői csoportoktól érkező számos felkérés ellenére Joona maradt az Országos Bűnüldözés operatív csoportjában. Sokakat dühít, hogy a saját útját járja, de szűk tizenöt év alatt több nehéz ügyet oldott meg Skandináviában, mint bármely más rendőr. A nyáron feljelentették a belső ellenőrzésen, mert figyelmeztetett egy szélsőbalos csoportot a nemzetbiztonság rajtaütésére. Azóta Joonát bizonyos feladatoktól távol tartják, de hivatalosan nem függesztették fel.” (A tűz tanúja)

A Joona Linna-sorozat első kötete, A hipnotizőr 2009-ben jelent meg Svédországban, s eddig hét újabb rész követte. Mindnek a főszereplője az öntörvényű, gránitszürke szemű, finn származású nyomozó, Joona Linna. Az alapvetően magának való, merész és okos férfi nem ismer lehetetlent, ha egy gyilkos kézre kerítéséről van szó. Különleges képessége abban rejlik, hogy az elkövető helyébe tudja képzelni magát, s így könnyebben megjósolja az illető következő lépését. A sorozat másik főszereplője Saga Bauer felügyelő, akinek mesebeli hercegnőhöz illő külseje igen kemény és határozott belsőt rejt.


A sorozat köteteinek sorrendje: 1. A hipnotizőr | 2. A Paganini-szerződés | 3. A tűz tanúja | 4. Homokember | 5. Lesben | 6. Nyúlvadász | 7. Lázár

 

 

A sorozat kötetei







 
A sorozat legújabb, hetedik része:

 

Ismertető:

Svédország leghírhedtebb sorozatgyilkosát, Jurek Waltert évekkel ezelőtt kiiktatták, de a nyomozók sosem pihenhetnek, hiszen valaki mindig a helyébe lép. Ezúttal egy rejtélyes gyilkos után kutatnak, aki egymás után végzi ki Európa leggyűlöltebb bűnözőit. A holttestek száma rohamosan nő, és a rendőrség legnagyobb döbbenetére a nyomok a halott Walterre utalnak. Joona Linna nyomozó úgy érzi, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: az ember, aki szétszakította a családját, visszatért, hogy befejezze, amit elkezdett. Balsejtelme beigazolódik, amikor barátnőjét elrabolják, és iszonyú sorsot szánnak neki, lenn, a föld mélyén… Joonának két választása van: hagyja meghalni, akit szeret, vagy besétál legnagyobb ellenfele csapdájába.

 

Lars Kepler-könyvek csomagban is

A skandináv krimi kedvelőinek, vagy akik még csak most ismerkednének a Lars Kepler szerzőpárossal ajánljuk könyvcsomagainkat, amelyek a webshopban 31% kedvezménnyel kaphatóak. Az egyik csomag a sorozat első két kötetét tartalmazza, ezekben az öntörvényű finn nyomozó első eseteivel ismerkedhetünk meg. A másik csomag pedig azoknak lehet tökéletes választás, akik már olvasták A hipnotizőrt, az első Joona Linna-történetet, és szeretnék a sorozat többi részével folytatni.

A filmszerűen megírt, akciódús, kemény és pergő thrillereket a keményvonalasabb krimik kedvelőinek ajánljuk.

Kattints a csomagért
31% kedvezménnyel!
Kattints a csomagért
31% kedvezménnyel!

 

 

A te sötét labirintusod - A Jurek Walter sztori

Exkluzív történet

 

Joona Linna felügyelő számos figyelemreméltó képességgel rendelkezik, csakhogy ezeknek nem sok hasznát veszi Jurek Walterrel szemben. Hiszen az ő útjait keresztezni mindig szörnyű próbatételt jelent. Annak, aki felveszi a harcot Jurekkel, fel kell készülnie arra, hogy mindenét elveszíti, beleértve akár a lelke tisztaságát is. Ha valaki túl akarja élni ezt az összecsapást, és megmaradni annak, aki volt, nincs más választása, mint elmenekülni és elrejtőzni ellenfele elől.

Az alábbi rövid történetben Jurek Walter életébe és lelkivilágába nyerhetünk dermesztő betekintést. FONTOS! Szeretnénk figyelmeztetni az olvasót, hogy a következőkben leleplezünk bizonyos csavarokat a Homokember című kötetből, amely korábban A bosszúálló címmel jelent meg magyarul.

 

 

A Lars Kepler szerzőpáros 2019-ben Magyarországra is ellátogatott, akikkel annak idején a 24.hu és a Velvet.hu exluzív interjút készített.

Az interjúkat a képre kattintva tudjátok elolvasni:

 

 

A szerzőpárossal korábban mi is beszélgettünk egy kicsit, a velük készített mini-interjút lent olvashatjátok!

 

Hogy látják Joona Linna karakterének fejlődését a jövőben? Könyvenként tervezik el, hogy hogy alakul a sorsa vagy már van előre egy tervük arra, hogy a sorozat további részében mi fog történni Joonával? 

Együtt élünk Joonával a mindennapokban, és csak annyit tudunk róla, amennyit elárul nekünk – az élete veszélyekkel és kockázatokkal teli, de hisszük és reméljük, hogy sokáig köztünk marad. A könyveinket önálló kötetekként is lehet olvasni, de ha valaki követi a sorozatot, megismerheti Joona Linna és Saga Bauer egész életének történetét. Még mindig érdekelnek minket, és ez a kíváncsiság fontos alkotói üzemanyag számunkra. Többet akarunk tudni!

 

Van a népszerűségüknek bármilyen apsektusa, amiről szívesen lemondanának?

Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a nagyszerű olvasóinknak, de nem hírnévre vágyunk. Jobban szeretjük, ha a történeteink magukért beszélnek. Szerintünk a miénk a világ legjobb foglalkozása.

 

Melyik a kedvenc Joona Linna-könyvük? Melyiket volt a legélvezetesebb megírni?

Nem lehet kiemelni egyetlen címet. Mindegyik közel áll a szívünkhöz. Mind más, de mindet szeretjük. Most persze folyton az a könyv jár az eszünkben, amelyen éppen dolgozunk: a Joona Linnáról és Saga Bauerről szóló sorozat nyolcadik kötete.

 

A hipnotizőr című könyvből Svédországban mozifilm is készült. Tervben van a sorozat további részeinek a megfilmesítése?

Igen – a könyveinkből film és tévésorozat készül Hollywoodban. A jogokat az Anonymous Content vette meg, és nagy várakozással nézünk elébe, mit hoznak ki a történeteinkből.

 

Mindig rengeteg kutatást végeznek, mielőtt belekezdenek egy könyvbe. Mi volt a legkülönlegesebb élményük, amit a kutatások során éltek át?

Már nagyon sokat tudunk a rendőri munkáról, a fegyverekről és a krimináltechnikáról, de minden könyv speciális kutatómunkát igényel. Amikor a Nyúlvadászt írtuk, felkerestük Svédország legnagyobb szigorúan őrzött börtönét. Megnéztük az elkülönítő zárkát, és bejártuk a föld alatti folyosókat, ahol a foglyokat szállítják nap mint nap. De közben egy csomó isteni ételt is főztünk a konyhánkban, mert a könyv egyik legfontosabb szereplője tévés sztár séf .

 

Kettőjük közül ki a kegyetlenebb? Melyiküknek megy könnyebben egy karakter megölése?

Egyformán kegyetlenek vagyunk, de Alexandrának szoktak rémálmai lenni írás közben. Graham Green azt állította, hogy a regényírónak kissé kőszívűnek kell Lennie, mert különben nem tudna megölni egy szereplőt, akit megszeretett. De ezt leszámítva mi melegszívűek vagyunk. A könyveink voltaképpen az empátiáról szólnak – számunkra a legjobb könyv egyfajta érzelmi utazás.

 

TOVÁBB A LARS KEPLER-

KÖNYVEKHEZ!

További cikkek

Animus 2022 - új év, új tervek

Új év, új tervek!

Végre elérkeztünk a kedvenc bejegyzésünkhöz! Egy kicsit mesélünk nektek az idei első féléves megjelenéseinkről. Mivel az egyik leglelkesebb olvasóközönség a miénk, mindig nagy izgalommal várjuk, mit szóltok majd az újdonságainkhoz, nagyon jó látni a sok visszajelzést, örömöt és kíváncsiságot.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem