Berg Judit: Lengemesék

2021-02-10

 

A Lengemesék-sorozatban kitalált lények (lengék és harácsok) élik mindennapi életüket a Locsogó-tó környékén, a tóvidékről ismert állatok és növények között. Az apró, tetőtől talpig zöld lengék a Nádtenger védelmezői, akik nádirigóháton járőrözve űzik el a betolakodókat. Sajnos ellenségből van elég: hol a hattyúk, hol a szomszédos tó vízi patkányai, máskor a túlparton élő lusta, éhenkórász harácsok indulnak kifosztani a Locsogó-tó békés lakóit. Pedig a lengék harc helyett szívesebben strandolnak, barátkoznak a vadkacsákkal, vagy éppen szurkolnak a békaderbin.

Füttyös Vilkó és barátai kalandjai közben a gyerekek megismerik a tóvidék élővilágát, észrevétlenül tanulnak környezettudatosságról, környezetvédelemről, a gyógynövények hasznáról és mások elfogadásáról.

A sorozat fő kötetei a négy évszak köré szerveződnek, a kiegészítő kötetekben a Nádtenger élővilágát (Lengekalendárium), a lengék kedvenc csemegéit (Lengeszakácskönyv) és újabb, nyomozásszerűen kideríthető történeteket (Nádtengeri rejtélyek) ismerhetnek meg az olvasók.

A nagyobbacska óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló történetekből két egész estés rajzfilm készült a Cinemon Entertainment rajzfilmstúdió jóvoltából, illetve az egyes mesék TV-sorozat formájában is elérhetőek a Netflixen. Az egész estés rajzfilmek számos külföldi fesztiválon nyerték el a „Legjobb animációs film” díjat. A mozifilmek szintén elérhetők a Netflixen Lengemesék és Tél a Nádtengeren címen.

 

 

 

Nádtengeri rejtélyek

Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét „gyárthatsz” magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét rajzfilmjelenetek egészítik ki.


A Lengemesékhez kapcsolódó új, kicsiknek szóló sorozatot a Lengemeséket kedvelő nagyobb gyerekek kistesóinak, illetve a lengéket még nem ismerő, 2–4 éves korosztálynak ajánljuk.

A két kötet két-két rövid mesét tartalmaz. Megtudjuk például, hogy Füttyös Vilkó már kiskorában is igazi örökmozgó volt, és picit sem zavarta, ha veszélyes helyzetbe került. Lile pedig nagyon válogatós kislány volt. Az is kiderül, hogy a barátság és a közös játék néha csöppet sem könnyű – időnként szomorúság, irigység, féltékenység nehezíti.

     

A három lapozó segítségével megismerkedhetsz a Lengemesék állatszereplőivel, felfedezheted, milyen sokszínű a világ, és még a számolást is élvezni fogod!

TAVASZ NYÁR ŐSZ

Kíváncsi vagy, milyen izgalmas feladatokat találsz a foglalkoztatókban? Íme néhány kedvcsináló oldal: (kattints a képekre!)

Lengekalendárium
Négy évszak a Nádtengeren

Különleges könyv a Lengekalendárium, mese és valóság fonódik össze lapjain. Bepillantást nyerünk a Nádtenger apró, zöldbőrű őrzőinek szokásaiba és ünnepeibe, miközben megismerjük a vízi élet egész éves körforgását is. Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Mekkorák voltak 300 millió évvel ezelőtt a szitakötők? Melyik szúnyog nem csíp? Mindezekre a kérdésekre fény derül a gazdagon illusztrált, gyönyörű kalendáriumból, amely részletesen, kicsik számára is érthetően mutatja be a vízpart élővilágának életét.

Lengeszakácskönyv
A Nádtenger lakóinak kedvenc csemegéi

A Lengemesék-sorozat olvasása közben talán észrevettétek már, hogy a Nádtenger őrzői nagyon szeretik a mulatságokat. Minden évszakban rendeznek ünnepeket, ahol nagyot táncolnak, zenélnek, és különleges finomságokat esznek. Ráadásul egész évben készülnek a télre, hogy a hideg beálltával is legyen mit enniük. Így aztán a sütés-főzés minden lenge számára fontos tudomány. Ebbe a kötetbe a lengék legkedvesebb receptjeit gyűjtöttük össze, bár egy picit azért igyekeztünk az emberek szokásait is figyelembe venni. Az alapanyagokat a mi ízlésünk szerint válogattuk: hínár, alga, békalencse és moszat helyett inkább borsóból, zöldfűszerekből, bébispenótból vagy medvehagymából készült recepteket ajánlunk nektek.

 

Na de kinek is köszönhetjük ezeket a fantasztikus történeteket?

Az ország egyik legnépszerűbb szerzője, a Lengemesék-sorozat megálmodója, Berg Judit így mesél magáról:

„1974-ben születtem Budapesten. Már gyerekkoromban is állandóan meséket szőttem, és leginkább arról ábrándoztam, hogy milyen lenne Robin Hood bandájába tartozni. Mivel ennek megvalósulására nem sok esélyt láttam, ezért reálisabb célt tűztem magam elé: úgy döntöttem, felnőttkoromban kaszkadőr leszek. Ennek érdekében minden fára felmásztam, veszélyes helyekről ugráltam, és időnként verekedtem. Biztos voltam benne, hogy ha megnövök, három fiam születik majd.

Végül – ahogy az lenni szokott – minden másként alakult. Tizenhat évesen négy hónapot töltöttem Brooklynban, és ez a rövid időszak gyökeres változásokat hozott a világnézetemben és gondolkodásomban. Sokat tanultam az önállóságról és bátorságról. Miután leérettségiztem a Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnáziumban, az ELTE angol–magyar szakán szereztem középiskolai tanári diplomát és drámapedagógus oklevelet, és kis kitérőkkel ugyan, de író lettem. Családom is lett: három lány és egy fiú boldog és büszke anyukája vagyok.

2005 óta foglalkozom meseírással, mesekönyveim több korosztályt is megszólítanak, a legkisebbektől a kiskamaszokig. Meséimből színdarabok, bábelőadások, mesefilmek, hangoskönyvek, rádiójátékok, társasjátékok és plüssfigurák is születtek. Számomra az írás jelenti a legfőbb boldogságot. Hiszek abban, hogy az embereknek – gyereknek és felnőttnek egyaránt – szükségük van a mesére, hogy szebbé, teljesebbé, kerekebbé váljon az életük. Arra törekszem, hogy a meséim révén én is egy picit hozzájárulhassak ahhoz, hogy élhetőbb, szerethetőbb, boldogabb legyen a világ.”

 

További cikkek

Animus 2022 - új év, új tervek

Új év, új tervek!

Végre elérkeztünk a kedvenc bejegyzésünkhöz! Egy kicsit mesélünk nektek az idei első féléves megjelenéseinkről. Mivel az egyik leglelkesebb olvasóközönség a miénk, mindig nagy izgalommal várjuk, mit szóltok majd az újdonságainkhoz, nagyon jó látni a sok visszajelzést, örömöt és kíváncsiságot.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem