Az Animus őszi-téli újdonságai

2021-07-28

Nagy örömünkre sokan érdeklődtetek mostanában, hogy mi várható az Animus háza táján az év második felében. Jövünk a friss hírekkel, megjelenésekkel, infókkal. 

 

 

Szeptember a skandináv krimi hónapja lesz nálunk, egymást érik majd a jobbnál jobb megjelenések. Elsőként az egyik legnépszerűbb női szerzőnk, Yrsa Sigurðardóttir új regénye érkezik, A baba. Folytatódik tehát a Freyja és Huldar-sorozat, immár az ötödik kötettel. 

Őt követi Jo Nesbø, a skandináv krimi állócsillagának újdonsága is, ami ismét egy kicsit más, mint amit már megszokhattunk tőle, mától előrendelhető a könyv.

Ezúttal egy novelláskötet első részével készülünk, ami hét Nesbø-krimit tartalmaz. Mutatjuk a borítót is, szerintünk az idei egyik legjobb, és most kivételesen igazodtunk a kinti, eredeti látványvilághoz, hogy ezzel is elkülönítsük a kötetet a szerző többi könyvétől. (A második kötet jövő évi megjelenés lesz.) 

Jo Nesbø: A féltékenység-szakértő és más történetek

Rafinált krimik, ínyenceknek 

 

Azután érkezik a tavalyi évünk egyik debütáló szerzőjének, a finn Max Seecknek a második regénye is, címet még nem írunk, legyen meglepetés, de annyit azért elárulunk, hogy lesz összefüggés az előző kötet és az újdonság között. Aki tehát még nem olvasta a Boszorkányvadászt, pótolja gyorsan, mert úgy lesz az igazi az élmény. Max egyébként azon ritka szerzők egyike, akiknek igazán fontosak az olvasói, nemcsak a saját hazájában, hanem a világ minden táján, és örömmel láttuk, hogy a magyar visszajelzésekre is mennyire figyel.  

Még mindig szeptembernél járunk, jön Kaszás György újdonsága, aki ezúttal nem az állatos kiskönyvek sorát gyarapítja, hanem a pár éve megjelent, nagy sikerű Kreativitássuli folytatását írta meg. A Gondolkodássuli ismét egy nagyon aktuális témát jár körbe, és fontos könyvünk lesz, mutatjuk a fülszöveg egy részletét: 

Hogyan válhat gyermekünkből olyan felnőtt, aki ahelyett, hogy mindenre bólogatna, sikerrel irányítja a gondolatait, a döntéseit, lényegében az egész életét? A kötet egyértelmű választ ad a kérdésre: a kritikai gondolkodás segítségével. A jó hír pedig az, hogy ez bizony megtanítható és megtanulható. 
Az iskolai oktatás egyik legnagyobb hiányossága, hogy a gyerekek nem sajátítják el a gondolkodás alapműveleteit (mint például a kérdezés, az összehasonlítás, az elemzés, a bizonyítás, a következtetés), márpedig így a tanulás közel sem lesz olyan hatékony, mint amilyennek lennie kellene, és amilyen lehetne is! 
Senkit ne tévesszen meg a kritikai gondolkodás kifejezés: itt ugyanis nem a dolgok puszta kritizálásáról – azaz bírálatáról – van szó, hanem azértelmezésükről, elemzésükről, értékelésükről és arról, hogy végül hogyan döntünk felőlük. Mert minden ezen múlik. Persze nemhiába mondta Henry Ford: „A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják olyan kevesen." Ám ehhez bátran hozzátehetjük: ugyanakkor a legnagyobb kaland is! 

Gondolkodássuli elsősorban 10–12 éves gyerekek szüleinek, tanárainak szól, és remek gyakorlati példák, szórakoztató feladatok segítségével mozdítja elő, hogy a diákok – vagy akár a játékos kedvű felnőttek – megismerjék és megtanulják alkalmazni a gondolkodás alapvető eszköztárát, és a világot átlátó, értelmes, kíváncsi emberekké váljanak. 

Az előszót ráadásul nem más írta, mint a népszerű történelemtanár, író és blogger, Balatoni József, azaz Jocó bácsi. A könyv már előrendelhető! 

A szeptembert a remekül startoló Arne Dahllal zárjuk, akinek a Valaki figyel című könyve még januárban jelent meg. Úgy látjuk, szerettétek, és szívesen olvasnátok még a szerzőtől, így még idén kijövünk a második kötetével is, ami egyelőre a Hajsza címen fut.  

Még egy jó hír: októberben jön az új Kepler-kötet is, a sorban a nyolcadik Joona Linna-történet, ami kint tavaly jelent meg. A Tükörember című újdonsággal be is értük a sort, az évi két kiadás meghozta a gyümölcsét, végre utolértük az eredeti megjelenéseket, hurrá-hurrá! Így a Kepler-rajongók hamarosan egymás mellé biggyeszthetik a köteteket. Mindegyik Kepler-kimi elérhető lesz már az új, jellegzetesen animusos formátumban, a teljes, egységes sorozat jól mutat majd a könyvespolcon.  

És akkor most jöjjön egy kis Rowling! Már beharangoztuk nektek az újdonságokat, de azért essen itt is szó az év legjobban várt meséjéről, A karácsonyi malacról. Mutatjuk a végleges fülszöveget:  

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

A borítót már láthattátok, és a napokban előrendelhetővé is vált a könyv, mi pedig izgulunk, hogy mit szóltok majd hozzá, és mit szólnak majd a gyerekek. Rowling fantasztikusan mesél, Tóth Tamás Boldizsár fordítása pedig, mint mindig, most is zseniális lett. Reméljük, rengeteg karácsonyfa alatt pihen majd ott ez a könyv.  

Most szeretnénk viszont azt is bejelenteni, hogy a kicsit sem tervezett, sokkal inkább meglepetés Rowling-könyv miatt Tamást eléggé lefoglaltuk, így az Örökösök viadalának folytatása, amit szintén ő fordít, szinte egészen biztos, hogy átcsúszik a jövő év elejére. Nagyon sajnáljuk, mert ezt a könyvet különösen vártuk mindannyian, nagy kedvencünk az első rész. De ha minőségi végeredményt szeretnénk, nem sürgethetjük szegény fordítónkat. Legyünk egy kis türelemmel, nem olyan sokára érkezik majd a második rész is. Amint pontosabbat tudunk ezzel kapcsolatban, jelentkezünk.  

Még mindig Rowling, de most Harry Potter. Megígértük nektek, hogy a tavalyi pandémia okozta leállás miatt idén két Harry Potter-könyvet is kihozunk a szép, jubileumi csíkos kiadásból, úgyhogy októberben jönnek a Harry Potter és az azkabani fogoly házak szerinti kötetei. Szerintünk ezzel már meg is oldottuk a kérdést, hogy mi kerüljön a fa alá, de azért ajánlunk nektek további kincseket, hogy mindenki boldog legyen.  

Például a világhírű izraeli sztártörténész, Yuval Noah Harari újdonságát. Tavaly jelentettük meg a Sapiens – Rajzolt történelem című képregénysorozat első részét, ami nagy örömünkre hatalmasat futott, sokan vettétek és szerettétek. És bár anno rengeteget gondolkodtunk a könyv korosztály szerinti besorolásán, a vége az lett, hogy megdőlt minden célközönséggel kapcsolatos prekoncepciónk: jóval nagyobb körben vásároltátok, mint azt remélni mertük. Harari-rajongók, képregénygyűjtők, kamaszok, szülők a tini gyerekeiknek, és persze sokan ajándékozták olyan (férfi) rokonoknak, akiknek nem tudtak mit venni karácsonyra. Ezúttal sem maradtok Harari nélkül, jön a képregény második része november elejére, karácsonyra.  

Ekkortájt érkezik a skandináv krimijeiről már ismert szerzőnk, Kristina Ohlsson könyve is, aki azonban idén sem krimivel rukkolt elő, hanem a gyerekkönyv-sorozatának a legújabb részével: a zombik és a vérfarkasok után jönnek a múmiák! A korábbi megjelenéseknél nagyon figyeltük a reakciókat, mert sokan tartottak attól, hogy túl rémisztőek lesznek ezek a sztorik a kicsiknek. De örömmel láttuk, hogy bíztatok bennünk és a szerzőben, a gyerekek pedig imádták a könyveket. Kristina Ohlsson elképesztően ért ehhez a zsánerhez, izgalmasak a történetei, de egyáltalán nem félelmetesek, nyugodtan merjük ajánlani őket a 9+-os korosztálynak. Vagány, szórakoztató történetek, bátran adhatók a gyerekek kezébe. 

És akkor a végére még egy kis meglepetés: ezer éve nem adtunk hírt Marc Elsbergről, akinek anno a Black Out és a Zero című regényeket köszönhettük. A szerző ezúttal is egy sodró tempójú thrillerrel jelentkezik, ami a kapzsiságról szól, a címe az egyszerű és nagyszerű: MÉG. Mi itt a szerkesztőségben nagyon várjuk már, régi kedvencünk a szerző. Kicsit talán Arthur Hailey könyveire emlékeztetnek a regényei, csak jóval több bennük a feszültség, és nagyon maiak.  

Így áll össze tehát az őszi-téli hónapok kínálata, reméljük, mindenki talál benne kedvére valót. És a végére még egy jó hír: a szeptemberi Könyvhéten mi is kint leszünk, ahogy mindig, és nagyon reméljük, hogy ellátogattok majd hozzánk. Visszük az újdonságokat, lesz könyves akció, és szívesen találkoznánk veletek személyesen is, amikor is megbeszélhetnénk a borítókat, elmesélhetnétek, mit miért szerettetek, és együtt örülhetnénk a könyveinknek.  

Részletekkel jövünk majd később, köszönjük a figyelmet! Addig is kövessetek minket a Facebookon, és olvassatok sokat!

További cikkek

Animus 2022 - új év, új tervek

Új év, új tervek!

Végre elérkeztünk a kedvenc bejegyzésünkhöz! Egy kicsit mesélünk nektek az idei első féléves megjelenéseinkről. Mivel az egyik leglelkesebb olvasóközönség a miénk, mindig nagy izgalommal várjuk, mit szóltok majd az újdonságainkhoz, nagyon jó látni a sok visszajelzést, örömöt és kíváncsiságot.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem