Animus 2022 - új év, új tervek

2022-01-12

Új év, új tervek!

Végre elérkeztünk a kedvenc bejegyzésünkhöz! Egy kicsit mesélünk nektek az idei első féléves megjelenéseinkről. Mivel az egyik leglelkesebb olvasóközönség a miénk, mindig nagy izgalommal várjuk, mit szóltok majd az újdonságainkhoz, nagyon jó látni a sok visszajelzést, örömöt és kíváncsiságot.

 

Lesznek régi, jól ismert nevek, és persze újak is, sőt, egy fiatal magyar szerzőt is bemutatunk nektek, akit már ismerhettek is egy másik területről. És persze időnként majd beesik egy-két meglepikönyv is, csak hogy legyen egy kis izgalom.

No de csapjunk is a lecsóba, nézzük a januárt!

Pár címünkről már hírt adtunk, például Marc Elsberg Sosem elég című újdonságáról, ami január végén jelenik meg. Elsberg két korábbi kötetét, a Black Outot és a Zerót is világszerte milliók olvasták és szerették. A szerző profin nyúl a politikai krimi és a thriller műfajához, új regényében a kapzsiság, a korrupció és a politika áll a középpontban. Izgalmas és letehetetlen, csupa akció és feszültség, a külföldi méltatásokban egy Dan Brown-stílusú ecothrillerként aposztrofálják.

Szintén januári megjelenés lesz Stina Jackson és Hjorth & Rosenfeldt újdonsága. Stina Jackson az Ezüstút debütálása után egy lélektani krimivel érkezik, ami ismét Svédország legészakibb tájaira kalauzol el minket, miközben a mérgező emberi kapcsolatokat boncolgatja. Hjorth & Rosenfeldt Ki mint vet című regénye pedig sokak örömére a Sebastian Bergman-sorozat várva várt hetedik része.

Februárban érkezik egy nagy kedvencünk, a legújabb Hans Rath-könyv, a Kell egy kis segítség, mondta Isten. Nagyon-nagyon vártuk, hogy megjelenjen az utánozhatatlan stílusú, végtelenül humoros szerzői sorozat legújabb darabja. A Kell egy pszichológus, mondta Isten és Az ördög is csak ember után végre újra itt van a mi kedvenc pszichoterapeutánk és az ő régi cimborája, Isten, avagy a következő Jakob Jakobi-történet.

Márciusban egy új Nesbø-újdonsággal jövünk. A tavalyi novellafüzér második kötete érkezik, A Patkánysziget és más történetek címmel. Érdekessége, hogy ezúttal Nesbø kicsit keményebben fogja a gyeplőt, durvább és erősebb hangulatú történetek fűzik össze a kötetet, kíváncsian várjuk, hogy tetszik majd a hazai közönségnek. És persze tudjuk, hogy tűkön ülve várjátok az új Harry Hole-sztorit, de amíg Harry regenerálódik kicsit, addig mi elfoglaljuk magunkat Nesbø novelláival. Ami a borítót illeti, most is igazodunk a külföldi megjelenés látványvilágához, mert szeretnénk ezeket a köteteket elkülöníteni a szerző hagyományos skandináv krimijeitől, de egy kicsit azért változtattunk az eredetin. Mutatjuk is a két borítóverziót, íme a norvég és a hazai.

 

Hogy egy kicsit könnyedebb vizekre evezzünk, Virginie Grimaldi újdonságáról is mesélünk nektek. A szerző könyveit mi (a hivatalosan ki nem mondott, de szerkesztőségen belül) csak Ove-féle sírós-nevetős sorozatnak hívjuk, és a Fredrik Backman-könyvekből megismert életérzést a cím tipójával igyekszünk sugallni. Merthogy Grimaldi ismét a rá jellemző szórakoztató, finom humorral teli történettel készült az olvasóinak, amin egyszerre tudunk nevetni és kicsit elérzékenyülni, és már címünk is van hozzá: Ha az élet citrommal kínál.

 

És ha már a sírós-nevetős Ove-sorozatnál tartunk, hozunk nektek egy újdonságot, amit nagyon fogtok szeretni: új szerzőnk, Carsten Henn regényét, A könyvsétáltatót. Ez a varázslatos történet arról mesél, hogy mi teszi a könyveket olyan csodálatossá. Egy szívet melengető mese azoknak, akik még hisznek a könyv erejében.

Vagyunk így egy páran, nem igaz?

A következő újdonságunk az amerikai Alex Finlay thrillere lesz, a Minden félelmed. Hazájában ez a könyv volt a tavalyi év egyik legizgalmasabb megjelenése, a Newsweektől kezdve a Goodreadsen át a CNN-en keresztül számos jó nevű szerkesztőség válogatta be az év leginkább várt kötetei közé. A visszajelzések pedig nagyon jók, úgyhogy reméljük, itthon is szépen debütál majd Alex Finley pszichothrillere.

Skandináv krimikben sem lesz hiány tavasszal, jön az új Jørn Lier Horst-krimi (Fekete nap, Vadászkutyák), a Hjorth és Rosenfeldt duó Hans Rosenfeldtjétől a Farkasok nyara. Lesz egy új finn szerzőnk is, A.M. Ollikainen. Keplerékhez hasonlóan egy házaspárt rejt az írói álnév, Milla Ollikainent és Aki Ollikainent. A páros már külön-külön is írt könyveket, viszont a Cargo az első közös krimijük, ami 2019-ben elnyerte a finn nemzeti kirimipályázat első helyét, lesöpörve ezzel 400 másik indulót. Aztán Liza Marklund skandináv krimijével is készülünk, amely egyelőre a Polcirkeln címen fut, és a régi motoros Animus-olvasók talán felkapják rá a fejüket, ugyanis a név ismerős lehet. Sok-sok évvel ezelőtt Liza Marklund az Üdvözlet a gyilkostól című krimi társszerzője volt James Pattersonnal, most pedig önálló thrillerrel jelentkezik, ami a jó nevű Swedish Academy of Crime Writers’ Award shortlistjén is szerepelt.

Még mindig márciusnál járunk, és még mindig tartogatunk számotokra egy kis Ove-vonalat. A finn Antti Tuomainen könyve, A nyúlfaktor a soron következő újdonságunk, ami egy koromfekete humorú regény a szerelemről, a halálról és a biztosításmatematikáról. Igen, jól érzitek, abszurd lesz, különös szereplőkkel, krimi és komédia egyben.

Antti Tuomainen egyébként ma az egyik legsikeresebb kortárs finn szerző, 2011-ben A gyógyító című regényéért megkapta a Finn Krimitársaság díját, művei harminc országban jelentek meg. Előző regénye, a Pikku Siperia (Kis Szibéria) is hatalmas sikert aratott a külföldi kritikusok körében, és 2020-ban az év legjobb skandináv krimijének járó Petrona-díjjal jutalmazták. Megmutatjuk a vicces és látványos borítót is, hogy lássátok, mire számíthattok.

 

Sokan kérdeztétek, hogy jön-e A viking folytatása. Ezennel jelentjük, hogy naná! Hatalmas öröm volt számunkra, hogy Bjørn Andreas Bull-Hansen könyvét ennyire szerettétek. Újdonságokkal próbálkozni mindig rizikós, de úgy tűnik, időnként kell egy kicsit feszegetnünk a határokat. A vikingről még azok az olvasóink is elismerően nyilatkoztak, akik egyébként soha nem érdeklődtek a korszak iránt. A nagy ívű, gyönyörű történelmi kalandregény második része tehát hamarosan érkezik. Ugyancsak sok-sok kérdést kaptunk Jennifer Lynn Barnes Örökösök viadalának folytatásával kapcsolatban, és nagy örömmel tudatjuk, hogy tavasszal meg is jelenik! Bár picit korábbra terveztük, J.K. Rowling nagy sikerű regénye, A karácsonyi malac miatt kicsit lefoglaltuk csodás fordítónkat, Tóth Tamás Boldizsárt, így ezt a regényt el kellett tolnunk. De majd meglátjátok, megéri várni egy kicsit…

És akkor végül, de nem utolsósorban bemutatjuk nektek új magyar szerzőnket, Török Ábelt. Ábel nevét már sokan ismerhetitek, csak épp fordítói oldalról, többek között A viking csodálatos magyar szövegét is neki köszönhetjük. Óriási volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy Ábel fiatalkora ellenére nemcsak fantasztikus fordító, hanem tehetséges író is. Büszkén jelentjük, hogy tavasszal jövünk az első regényével, amiről majd még mesélünk nektek, ha már kicsit közelebb leszünk a megjelenéshez. Annyit elárulhatunk, hogy ez egy igazi sötét és feszültséggel teli rémmese, természetesen felnőtteknek. És azért azt még elkotyogjuk, hogy amikor megkaptuk a kéziratot és gyanútlanul elkezdtük olvasni, nem tudtuk, kitől származik, de már az első pár oldal után egy emberként jelentettük ki, hogy ez nekünk kell!

Szóval minket megvett Ábel regénye, és izgatottan várjuk, hogy végre ti is olvashassátok.

És itt most meg is állunk, reméljük, mindenkinek tudtunk kedvezni kicsit, a Könyvhét előtt pedig újra érkezünk a következő félév beszámolójával!

Boldog új évet, és rengeteg jó olvasásélményt kívánunk nektek! 

Kövessetek minket a Facebookon is!

További cikkek

Az Animus őszi-téli újdonságai

Nagy örömünkre sokan érdeklődtetek mostanában, hogy mi várható az Animus háza táján az év második felében. Jövünk a friss hírekkel, megjelenésekkel, infókkal. 

 

 

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem